BPD aanjager van kunstproject Culturele Commons op het Zeeburgereiland

2 oktober '20

De kracht van kunst benutten bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. Dat is het unieke van het kunstproject Culturele Commons op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Op 1 oktober presenteren kunstenaars, designers en architecten een voorstel aan de jury. Medio november wordt bekend gemaakt welk voorstel gerealiseerd zal worden.

In samenwerking met...

Het kunstproject is een samenwerking van BPD, Rietveld Academie, Sandberg Instituut, de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Amsterdam Research Institute for the Arts and Sciences, en publieke partners zoals Waag Amsterdam en CasCo Utrecht. Kunstenaars, designers en architecten vanuit de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, en onderzoekers vanuit de LAPS Rietveld (wetenschappelijk instituut voor kunst en publieke ruimte) en de Universiteit van Amsterdam participeren in onderwijsprogramma The Commoners’ Society. Dat onderzoekt de rol van kunst in de gemeenschapsvorming van nieuwe stedelijke gebieden zoals het Zeeburgereiland. Nieuwe manieren van (samen)leven, maken, bezitten, delen, beheren en onderhouden worden daarbij tegen het licht gehouden.

Gemeenschappelijk bezit

Om dit te kunnen doen, is op het Zeeburgereiland een werk- en testterrein ingericht met ruimte voor dialoog over alternatieve manieren van leven. Dit testterrein – ter beschikking gesteld door de gemeente Amsterdam – staat pal naast de bouwplaats van Woon&, een bijzonder project dat door BPD ontwikkeld wordt. Uiteindelijk resulteert de samenwerking in de vervaardiging van een kunstwerk in de (semi-)openbare ruimte van Woon&. Het begrip commons (met een oud Nederlands woord: ‘meent’), onverdeeld gemeenschappelijk bezit, is een oud concept. In het project wordt onderzocht hoe levensvatbaar de commons zijn voor onze huidige tijd. Niet alleen in kleinere dorpsgemeenschappen, maar juist ook in de grote steden. Dat gaat verder dan alleen economisch delen, maar om een manier van leven en het delen van ervaringen, waarden, tradities. De combinatie met Woon& is niet toevallig. De kunsttoepassing sluit naadloos aan bij het karakter van het project. Woon& bestaat uit drie gebouwen die een combinatie van verschillende functies hebben. Op de begane grond van dit complex met 120 appartementen bevinden zich straks deelfaciliteiten op het gebied van werk, food, health en mobiliteit. Het wordt een plek waar bewoners met elkaar spullen en faciliteiten delen en elkaar kunnen ontmoeten.

Jurybeoordeling

In de afgelopen maanden hebben kunstenaars, designers en architecten gewerkt aan een voorstel voor een kunstwerk in de
(semi-) openbare ruimte bij Woon&. Op 1 oktober presenteren zij hun voorstellen aan de jury. Medio november zal bekend gemaakt worden welk voorstel gerealiseerd zal worden. Meer info over het kunstproject en de voorstellen is te vinden op de website van het Sandberg Instituut: https://www.sandberg.nl/evolving-public-performance-into-sculpture-and-back-again

Alles binnen handbereik Bekijk de voorzieningen
Vragen? Neem contact op